Wednesday, September 10, 2008

Teladan dpd kisah Mustapha Kamal Ataturk

Antara syarat yang dikenakan oleh Mustapha Kamal Attaturk (bekas PMTurki)
1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.
2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai talileher dan topi(sesuai dengan kehendak barat).
3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliausendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yangpertama di Ankara.
4. Beliau pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalaurakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden."
5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.
7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubahdengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
8. Mengambil arkitek- arkitek dari luar negara untuk memodenkanTurki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dantugu-tugunya di seluruh bandar Turki.
9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau denganterang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan denganurusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.
10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.
11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.
12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkanundang-undang barat.
13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.
14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim danfakir miskin.
16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam.17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arabkepada huruf Latin.
18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun. Berlaku peristiwaapabila salah seorang askarnya ditanya "siapa tuhan dan di mana tuhan> tinggal?" oleh kerana takut, askar tersebut menjawab 'Kamal Atartukadalah tuhan" beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yangdiberikan oleh askar itu.
Kematian Kamal Atartuk Yang MenyeksakanDi saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepadabeliau sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaandan azab yang Allah berikan di dunia.Antaranya ialah :
1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki dimana beliau merasagatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung.
3. Penyakit darah tinggi.
4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksadiarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24 jam.Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan aisdi dalam selimut untuk menyejukkan beliau.Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang.Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliaumenjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh keranatidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawabtelah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam botdengan harapan beliau akan merasa sejuk.Allah itu Maha Besar, panasnya tak jugak hilang! Pada 26 september1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedarselepas itu tetapi beliau hilang ingatan.Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam danakhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang punyang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau.Mayatnya diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuanbeliau datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan danmenyembahyangkannya. Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagibalasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bilamayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya (tak dapat nakbayangkan bagaimana tanah tidak menerimanya).Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkanke dalam muzium yang diberi nama EtnaGrafi (kalau tak silap dengar)selama 15 tahun sehingga tahun 1953). Selepas 15 tahun mayatnyahendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi takmenerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukitditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 tan. Mayatnya ditanam dicelah-celah batu marmar. Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa jangan kata bumi Turki,seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!

2 comments:

PIKIRSENDIRILAH said...

bagus..ada peningkatan yg amat ketara dan kerajinan yg mencapai tahap klimaks..

wanhamery said...

atikel yang cukup bermanfaat dan berpengajaran..ada kemajuan..usaha lagi..usaha bertambah maju.